Přihlášení do RIS

Chudenínský kapr 2019

28. 9. 2019 pořádala Místní organizace ČRS v Nýrsku na svém rybníce v Chudeníně tradiční akci pro děti - soutěž v lovu ryb - Chudenínský kapr.

Tato akce je určena pro děti do patnácti let a je určena jak pro zkušené závodníky, tak pro malé adepty Petrova cechu. Soutěž má jednoduchá pravidla – jeden prut, jeden háček, vnadit povoleno. Malým dětem mohou pomáhat rodiče. Navíc se vždy účastní větší počet rozhodčích, kteří dbají na to, aby bylo šetrně zacházeno s ulovenými rybami. Ryby jsou po změření ihned vraceny vodě. Vyhrává závodník s největší délkou ulovených ryb. Jako pořadatelé se snažíme, aby akce probíhala v přátelské a neformální atmosféře. Myslím, že se to daří.

Jedná se nejen o soutěž závodníků, ale i rybolovných způsobů. Jako každoročně chytali děti na plavanou (bič i odhoz), na položenou, i na feeder. V letošním roce se jako nejúspěšnější ukázal lov na feeder.  Jakub Krutina z Domažlic dokázal tímto způsobem nachytat 1117 cm ryb a stal se tak absolutním vítězem. Na druhém místě se umístila domácí Nina Hynčíková. Lovila na plavanou s anglickým splávkem. Na třetím místě se umístil plzeňský Jan Šimice.

V kategorii mladších žáků zvítězil Radek Winn  (667 cm) před Markem Batunou. Oba jsou z Plzně. Na třetím místě se umístil dobřanský závodník David Šmůla.

Mezi úlovky převládali kapříci kolem 30 cm. Na organizaci závodů se podíleli i funkcionáři místní organizace, kterým tyto závody vždy umožní zjistit velikost a kondici ryb v chovném rybníku.

Závody ovlivnil vítr a krátký déšť ve druhé polovině závodů. Někteří závodníci se před ním schovali v chatce hospodáře. Ti nejúspěšnější závodníci ale lovit nepřestali. A ryby braly i v největším dešti. 

Navzdory nepříznivé předpovědi počasí se závodů zúčastnilo 21 dětí. Vzhledem k tomu, že letošní soutěž byla financována Územním svazem ČRS v Plzni, si všichni závodníci odvezli nejen množství zážitků, ale i hodnotné ceny.

Děkujeme závodníkům a jejich rodičům za účast, Západočeskému územnímu svazu ČRS za podporu a těšíme se Vás na Chudenínském kapru 2020.

 

Za MO ČRS Nýrsko     Pavel Kubinec