Přihlášení do RIS

Listopadové Rybářství: vzpomínání na pana Vostradovského, amurský lysec a jak zjistit rybí obsádku z kapky vody?

Snad nikdo v dlouholeté historii Rybářství nebyl tak důležitou personou jako Ing. Jiří Vostradovský, CSc, jenž nás v září opustil. V listopadovém vydání se podíváme na jeho život podrobněji. Zajímat nás bude také nové plemeno kapra s názvem amurský lysec a zjistíme, k čemu slouží environmentální DNA.

RY11_obalka1-1-11.png

Místo toho, aby jezdil na chmelařské brigády, mířil do Státního rybářství v Plané u Mariánských Lázní. Už tehdy Jiří Vostradovský věděl, co ho baví, kam ho to táhne. Ve své bohaté ichtyologické kariéře byl mimo jiné dlouholetým pracovníkem na Lipně, pomáhal bojovat proti hladomoru v Africe a o jeho profesní kvalifikaci hovoří i fakt, že byl soudním znalcem v oboru.

Vostradovsky.jpg

Amurský lysec není nový druh amura, jak by se mohlo podle názvu zdát. Jedná se o nedávno vyšlechtěného kapra, který má oproti tradičním plemenům zejména rezistenční výhody. Plemeno i všechny benefity ve svém článku představí Ing. Martin Prchal, Ph.D. z Fakulty rybářství a ochrany v Českých Budějovicích.

amursky kapr.jpg

Jak zjistit druhové složení rybí obsádky v nádrži, aniž bychom museli používat tenatové sítě nebo je odlovili elektrickým agregátem? To je otázka, na kterou se snaží odpovědět doktoři Petr Blabolil a Zuzana Sajdlová z Biologického centra AV ČR. Odpověď zní: environmentální DNA (tzv. eDNA).

eDNA.jpg

V dalších článcích se například s Kateřinou Švagrovou podíváme, jak vyzrát na nejrychlejší rybu planety a s Davidem Štruncem navštívíme Norsko. Společně se svou snoubenkou a dalším párem první polovinu výletu trávili na řekách, druhou na moři.

Pokud vás témata zaujala, časopis si můžete objednat v zde (https://irybarstvi.cz/e-shop/), předplatné lze zařídit pod tímto odkazem (https://irybarstvi.cz/predplatne/).

Přeji vám příjemné čtení!

 

Ondřej Cupal, šéfredaktor