Přihlášení do RIS

Územní přebor v lovu ryb udicí na plavanou v kategoriích U15 a U20

V neděli 22. 9. 2019 se na břehu řeky Úslavy v obci Klášter uskutečnilo podzimní kolo Územního přeboru v lovu ryb udicí na plavanou. Cestu změřit si své dovednosti v lovu na plavanou si našlo celkem 30 závodníků z 10 místních organizací. Nejpočetnější kategorií se stala kategorie U15 s počtem 23 závodníků. Skromnější účast měla kategorie U20, ve které zaměřilo své síly 7 závodníků. 

Závod začíná ještě před samotným oficiálním zahájením a to přípravou krmení a nástrah. Proto už od velmi časných hodin byl vidět a slyšet ruch na přilehlém parkovišti, kde se společně trenéři a závodníci věnovali přípravě krmení které by ryby nejlépe nalákalo.

Po zahájení a rozlosování lovných míst se závodníci přesunuli se svým vybavením do připraveného úseku řeky. Zazněl první signál, který označuje začátek přípravy. Pro mladé rybáře to byl povel k sestavování svého vybavení do připraveného stavu. Na přípravu byl naplánovaný celkový čas hodinu a půl. V průběhu přípravy provedli rozhodčí kontrolu množství krmení a nástrah. Množství bylo pro jedno kolo omezeno na 5l krmení a 1l živé nástrahy. Deset minut do začátku lovu se ozval čtvrtý signál a na vodu začaly dopadat první koule krmení. Pátý signál zazněl, a to znamenalo jediné - začátek prvního kola rybolovu. První tříhodinový lov se odehrával ve velmi rychlém tempu. Někteří závodníci hned od začátku zjistili, že ve vodě je větší množství kaprů a proto se zaměřili na jejich lov. V některých místech se bohužel kapr nezdržoval, a proto bylo nutné se zaměřit na lov bílé ryby. Ta se lovila v různých velikostech a druhové skladbě. Spíše převládala plotice následovaná cejnem. Občasným potěšením závodníků byl úlovek v podobě lína. Lépe se vedlo v sektorech kategorie U15, kde se z větší části chytalo po celém úseku. U kategorii U20 to bylo horší, v úseku, kde se v minulosti vždy ryba vyskytovala, to v tomto závodě neplatilo. Závodníci zde opravdu ukázali své dovednosti a zkušenosti. První kolo uteklo jako voda a zvážením úlovků bylo toto kolo ukončeno a vyhodnoceno. Za zmínku stojí úlovky Davida Havránka z MO Stříbro 23305 g, Lucie Nejdlové z MO Kdyně 18625 g a Matěje Vejvančického z MO Nepomuk 17720 g. Všichni z kategorie U15. 

Po občerstvení ve formě klobásy a studených nápojů se závodníci rozešli na přípravu druhého kola. Občerstvení bylo zajištěno v prostorách sportovního areálu TJ Sokol Klášter, které nám k těmto účelům své zázemí bezplatně zapůjčilo. O přípravu občerstvení se postarali členové výboru MO Nepomuk a jejich rodinní příslušníci. Za což jim velmi děkujeme.

Druhé kolo začalo v odpoledních hodinách. Začátku předcházely signály dle závodního řádu FIPS. Bývá zvykem, že druhá kola jsou skromnější na úlovky. Bohužel ani toto kolo nebylo výjimkou, a tak i někteří závodníci, ač se snažili sebe víc, skončili po 3 hodinách bez úlovku. Nejlépe se s druhým kolem vypořádala Kopčová Hanka z MO Loket s váhou 14130 g, následovaná nováčkem z MO Nepomuk Petrem Gulou s 5095 g. Vyhlášení proběhlo již tradičně za přítomnosti předsedy odboru LRU Václava Loudy, předsedy odboru mládeže Jiřího Podskalského a předsedy MO Nepomuk pana Ing. Jaroslava Somolíka, kteří společně předávali ocenění. Vyhlášeni byli vítězové podzimního kola tohoto přeboru v kategorii U15 v tomto pořadí, na 1. místě David Havránek, MO Stříbro na 2. místě Matěj Vejvančický, MO Nepomuk a na 3. místě Vinn Radek MO Plzeň. V kategorii U20 vyhrál podzimní kolo David Holub z MO Nepomuk, následovaný Adamem Holíkem z MO Bělá nad Radbuzou a trojici vítězů zakončil Ondřej Holub z MO Nepomuk. Nakonec proběhlo vyhlášení vítězů Územního přeboru pro rok 2019. V kategorii U15 svou dominanci a celoroční úspěchy završil Matěj Vejvančický z MO Nepomuk, druhý se úmístil Filip Mašek z MO Nepomuk a na třetím místě taktéž závodník z MO Nepomuk Václav Sýkora. V kategorii U20 se vítězem pro rok 2019 stal David Holub z MO Nepomuk, který vyhrál nad svým bratrem Ondřejem Holubem a na třetím místě se umístil Eman Svoboda z MO Horšovský Týn.

Poděkování patří všem trenérům, že se věnují záslužné práci výchovy nových závodníků v tomto rybářském sportu. V neposlední řadě místní organizaci Nepomuk za uspořádání závodů a přípravě závodního úseku. Našemu Územnímu svazu za podporu sportovní činnost a práce s mládeží.

Územní přebor mládeže v LRU na plavanou 22.9.2019 Klášter fotografie: https://odbor-mladeze-plzen.rajce.idnes.cz/Uzemni_prebor_v_LRU_v_plavane_22.09.2019/